Αρχική  |  Δ. Συμβούλιο  |  Εκδηλώσεις  |  Εκδρομές  Πρόγραμμα  Aξιοθέατα  |  Xρήσιμα  |  Επικοινωνία

 
 

 

 

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΕΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

 

Στις νότιες παρυφές του λόφου «Περατή», προς τη μεριά του Αγ. Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη και συγκεκριμένα στα βορειοδυτικά της Ερωτοσπηλιάς, εκτείνεται μυκηναϊκό νεκροταφείο ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας, όχι μόνο εξαιτίας του πλούτου των ευρημάτων, αλλά επιπλέον λόγω του μεγάλου αριθμού των τάφων. Η συστηματική ανασκαφή του νεκροταφείου πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Σπ.Ιακωβίδη κατά τα έτη 1953-1963. Ο ίδιος επιμελήθηκε και την τελική δημοσίευση του χώρου αυτού, ένα πραγματικά εξαιρετικό επιστημονικό πόνημα. Παντού στον χώρο υπάρχουν ταφικές κατασκευές.

Συγκεκριμένα ανασκάφηκαν 192 θαλαμοειδείς τάφοι και 26 λακκοειδείς, οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ τους σε πολύ πυκνή διάταξη. Οι θαλαμοειδείς ήταν λαξευμένοι στο μαλακό ασβεστολιθικό φυσικό έδαφος, τη λεγόμενη κιμηλιά, και μάλιστα στην πλαγιά του λόφου, εκμεταλλευόμενοι την κλίση του εδάφους. Αποτελούνταν από τον «δρόμο», έναν δηλαδή μικρό διάδρομο, ο οποίος μέσω ενός χαμηλού ανοίγματος εν είδει θύρας κλεισμένης με ξερολιθιά οδηγούσε στον θάλαμο με κάτοψη σχήματος πετάλου ή τετραπλεύρου, όπου είχαν ενταφιασθεί οι νεκροί μαζί με τα κτερίσματά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς λόγω της υγρασίας και του βάρους των υπερκείμενων χωμάτων, η οροφή του θαλάμου καταβυθιζόταν.

Σπ.Ιακωβίδη, «Περατή, Το Νεκροταφείον»

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

 

To λιμάνι της Μεσογαίας ήταν πάντα η πύλη της Αττικής προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο και η σχέση του αυτή μαρτυρείται από τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και την Μυθολογία. Ο Πόντος απετέλεσε την σημαντική πηγή τροφοδοσίας των Αθηνών με σιτάρι και γι'αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Αθηναίους, οι οποίοι με τις στρατιωτικές τους δυνάμεις φρόντιζαν συνεχώς να έχουν υπό τον έλεγχο τους την θαλάσσια οδό του βορειοανατολικού Αιγαίου, των στενών του Ελλησπόντου και του Βοσπόρου. Την σημασία του για το αθηναϊκό κράτος απηχεί και η αθηναϊκή εκδοχή του μύθου των προσφορών (φρεσκοθερισμένα στόχια σιταριού) των Υπερβορείων, κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Αγία Πετρούπολη. Οι προσφορές έφταναν μέχρι τις ελληνικές πόλεις του Εύξεινου Πόντου, από εκεί τις παρελάμ-βαναν οι Έλληνες που τις μετέφεραν στο ιερό του Δηλίου Απόλλωνα στις Πρασιές και από εκεί οι Αθηναίοι με ειδική τιμητική συνοδεία τις μετέφεραν στη Δήλο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Πόρτο Ράφτη υπήρξε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το λιμάνι που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά η Βιομηχανία Σιγαρέττων Καβάλας για τον εφοδιασμό του πληθυσμού της πρωτεύουσας με τσιγάρα.Από τα αρχεία του Δήμου φαίνεται ότι τα δικαιώματα διακίνησης των προϊόντων αποτελούσαν μία από τις αξιο-λογότερες πηγές εσόδων του Μαρκοπούλου. Το λιμάνι χρησιμοποιούσε και ο συνεταιρισμός ΜΑΡΚΟ για τον εφοδιασμό των νησιών και της Βόρειας Ελλάδας με κρασί και μούστο, καθώς και για τις εξαγωγές των παραπάνω προϊόντων στη Μασσαλία.

0 Λιμήν Μεσογαίας παραλίγο να αποτελέσει την αφετηρία του σιδηροδρόμου της Αττικής, προτιμήθηκε όμως ο Πειραιάς και έτσι η αρχική σκέψη έμεινε στα χαρτιά.Οι μεγάλες περιπέτειες της χώρας άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο Πόρτο Ράφτη. Από εκεί έφυγαν αυτοί που πύκνωσαν τις τάξεις του ελεύθερου ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή στα χρόνια της φασιστικής κατοχής και εκεί γύρισαν από το κολαστήριο της Γυάρου, με το οχηματαγωγό "Σκύρος", οι εξόριστοι αγωνιστές ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, όταν έπεσε η εφτάχρονη δικτατορία.Σήμερα ο Λιμήν Μεσογαίας ή Πάνορμος ή Πρασιές ή Πόρτο Ράφτη είναι ένας οικισμός τριών χιλιάδων μονίμων κατοίκων και θέρετρο ογδόντα περίπου χιλιάδων καλοκαιρινών οικιστών.

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ

 

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνος εκτίθενται με τη μορφή της μόνιμης συλλογής, ευρήματα που προέρχονται κυρίως από το γειτονικό ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, τον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνος, αλλά και επιλεγμένα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Η έκθεση καλύπτει τις περιόδους από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Ανάμεσα στα εκθέματα, σημαντικότερο θεωρείται το σύνολο των γλυπτών από το ιερό της Αρτέμιδος.

Το κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου αποτελείται από δύο επίπεδα. Στον όροφο βρίσκεται ο χώρος έκθεσης που αποτελείται από πέντε (5) αίθουσες και ένα (1) αίθριο. Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται αποθήκες, εργαστήρια και γραφεία. Το Μουσείο υπάγεται διοικητικά στη Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αττικής. Tηλ. 22990 27020
.